Het ongelovelijke Cambodja en Laos :)
Door: Bart
Blijf op de hoogte en volg Bart
13 Juli 2008 | Laos, Luang Prabang
Hallo allemaal,
En daar is die weer hoor op dit moment vanuit het prachtige Laos.
Is iedereen een beetje lekker aan het genieten van de vakanties? en lekker veel aan het feesten.
ik zal jullie weer even op de hoogte brengen wat ik allemaal heb meegemaakt hier.
Als je hier in de bussen zit maak je altijd veel mee, de meeste zijn namelijk lokale bussen en dat betekend dat ze er zoveel mogelijk mensen in stoppen dus ik zat denk ik wel met 75 mensen in de bus dat betekent 3 op 2 stoelen 7 op de achterbank en 12 in de middenrij op kleine krukjes. en je geloofd al dat bart daar dan ergens tussen zit met ze lange benen.En dan de babys luiers zijn hier veel te duur dus gebruiken ze handdoeken en scarfs als luiers ik had het geluk dat er schuin naast me een baby zat die in de busrit wel 5 keer alles volgepoept had en het is ook te duur om de doeken weg te gooien dus lekker alles bewaren in de bus. en dat betekent echt een ongelovelijke stank voor 6 uur lang. en dat heb ik in totaal 2 keer gehad lekker hoor.
In siem riep ben ik naar angor wat gegaan dat is een heel oud tempel complex van wel 250 vierkante KM en daar zijn heel veel tempels. met een groep een tuktuk gehuurd en daar voor 2,5 dag rondgereden en alles bekeken. ze zijn allemaal verwoest maar nog steeds ongelovelijk om te zien alle stenen zijn daarheen gebracht met de olifant voor 50 km en de tempels zijn zo groot ongelovelijk. en in alle muren hebben ze figuren gemaakt.
Ook nog naar een mijnmuzeum geweest want het verschrikelijke is dat je hier zoveel mensen zonder benen en armen ziet omdat er in dit land nog 6 a 7 miljoen mijnen liggen worden er nog vaak mensen door getroffen.
Het is in elk land echt leuk om door de countryside te rijden omdat je dan echt ziet hoe de mensen leven. echt ouwderwets de hele familie leeft met elkaar in een huis op palen en rondom het huis lopen de koeien en kippen. de kinderen gaan overdag met de koeien de hoort op vres gras te zoeken en het is niet gek als je in een winkel door een 6 jarig kind word geholpen. Ik vind het echt mooi om zo een land te kunnen zien en die indrukken mee te kunnen maken. want denk dat het de komende jaren snel zal veranderen.
Daarna was me missie om naar Laos te gaan maar de wegen en bussen zijn hier zo slecht dat het me 3 dagen koste om dat te bereiken elke keer met lokale bussen en dan slapen ergens in een plaats en de volgende dag wel verder. pffff je maakt wat mee zo. en ziet veel van het land wat erg leuk is. Je kan ook goed merken dat het regen seisoen is het regent elke dag een paar keer maar dat maakt niks uit want het is nogsteeds lekker warm. en je bent zo weer droog. De grensovergang was echt grappig. na 1 uur rijden en geen huis te hebben gezien was daar de grensovergang. er was een simpel houten huisje met een slagboom voor na de stempel naar het andere land en daar weer hetzelfde. er waren meer kippen dan mensen daar maar dat is zo cool dat het allemaal op die manier gaat. Toen was ik in Laos maar had ik alleen 16 dolar en er zijn hier nergens pinautomaten alleen in de grote steden. Ik was op een super mooi eiland echt zo chill je had een eigen bungaloo aan de rivier voor 1,5 euro het was er zo cool. maar zonder geld kom je nergens dus de volgende dag de lokale bus gepaakt omdat ik niet meer had. en het bleek uiteindelijk geen bus maar een omgebouwd vrachtwagentje waar ze zoveel mogelijk mensen in probeerde te krijgen en dan ook nog alle dingen die ze mee wilde nemen dus we zaten met 28 mensen in de achterbak. en de auto is niet groter dan een station car. en met 30 kippen op de grond en mensen op het dak. het was de ergste rit ooit omdat je gewoon niet kon bewegen maar achteraf kan ik zeggen dat ik weer een ervaring rijker ben.
Die nacht een slaapbus genomen en toen was ik de gelukkige om met 6 mensen in het einde van de bus te slapen. dat is dan 1 groot bed en daar moet je proberen te slapen haha hoe grappig. Daarna weer een andere bus genomen naar Vang Vien. in 24 uur in totaal 18 uur in 3 verschillende bussen doorgebracht.
En toen was in In Vang Vien dat is een party plaats voor backpackers met allemaal engelse en ierese. Er is bijna niks te doen, je kan eigenlijk alleen maar Tubing dat is in een autoband de rivier afgaan. maar dit is een speciale rivier omdat er om de 100 meter een bar is waar je er dus weer vanaf gaat en even een biertje doen. ook hebben ze op elke bar een swing(waar je vanaf kan springen) en dan ga je weer verder naar de volgende bar en geloof me na 6 barren voel jeje dan echt wel gelukkig, en zeker als ik altijd denk dat jullie dan lekker aan het werk zijn en ik zoveel aan het genieten. Dat heb ik in totaal 4 keer gedaan van de 6 dagen dat ik daar ben geweest. En verder kan je de hele dag friends kijken in lekkere relax banken. hoe lekker is dat om van het leven te genieten.
Daarna naar Luang Prabang gegaan waar ik nu al 2 dagen ben. Gister echt een supervette waterval gezien en daar lang rondgelopen en lekekr gezwommen. En vandaag om 6 uur mijn bed uitgegaan om de monniken te bekijken die eten krijgen van de lokale mensen het zijn er wel 300 ofzo allemaal in hun oranje kleding met hun grote schalen om het eten in te doen weer gaan slapen en verder een lekkere chill dag tempel bezocht en zo lekker een massage van 2 uur...
De mensen in laos zijn echt cool hier. het is hier verboden in de wet om als buitenlander met een meisje te zoenen of sex te hebben dus er is bijna geen sextoerisme wat echt wel te zien is en veeeeeeeeeeeel beter. Alles gaat echt op het gemakkie hier en ze nemen er de tijd voor dus dat is helemaal waar ik in pas. het grappig vind ik ook in deze landen dat het altijd zo lekker weer is en de kinderen tot 2 jaar altijd naakt over straat rennen en lekker overal aan het spelen zijn. ziet er zo cool uit. En het goede nieuws is dat ik fotos heb. yessssssssssssssssssssss het is me eindelijk gelukt dus show jullie alle fotos van de landen waar ik gweest ben bij dit bericht.
En het volgende verhaal zal van thailand komen waar ik over 6 dagen zal zijn ofzo.
Ik hoop dat het super weer is bij jullie en allemaal zoveel mogelijk mogen genieten.
Veel liefs van de reiziger
En daar is die weer hoor op dit moment vanuit het prachtige Laos.
Veel liefs van de reiziger
13 Juli 2008 - 11:27
Wen:
JOEHOE!! Hellooohhhh Traveler, how're doing mate? Weer tof verhaal, zo fet om te lezen! Gelukkig heb je er eindelijk een paar foto's bijgedaan. Tot nu toe kon ik alleen maar fantaseren wat je allemaal aan t doen was. Volgens mij ben je overigens wel aardig gespiert geworden?! HAHA!
Op weg naar Thailand dan maar, ik denk dat je dan alleen aardig moet wennen aan toeristen. Nu heb je alweer een aantal maanden in landen gereisd die volgens mij lang niet zo populair zijn dan Thailand. Maar t is daar prachtig, en het eten is te gek!
Met mij is alles goed. Momenteel herstellende van een zeer plezante avond in Hillegom, jahor Smartlappenfestival! T was best goed weer, dus was het ook weer enorm gezellig. Ga zo ff lekker naar Zandvoort, ff uitwaaien en lekker kopje verse muntthee drinken. Woensdag g ik voor 5 dagen naar Engenland. Vlieg op Londen en pak de trein naar Edinburgh, Schotland. Ik ga me Australische vriendin opzoeken die ik in Gerlos heb leren kennen. Echt zo lief en gek wijf! Ze heeft sinds Gerlos ook een NL vriend overgehouden, echt grappig. MAar ik hou haar zeker te vriend, voor volgend jaar als ik naar Australie ga. Sparen gaat alleen nog niet zo hard. Ik denk dat ik eerder me huisje verlaat en weer bij pap en mam ga wonen, scheelt me weer een best bedrag per maand. Ik vraag me nog steeds af hoeveel jij nou allemaal uitgeeft, of wat raad je aan om zeker gespaard te hebben? Pffff....ik hoop dat het lukt. Lieve schat! Ik denk aan je, fette kus -
14 Juli 2008 - 07:27
Frank:
Ha Bartjo,
Wat een gave foto's zeg.
Wat ben je alweer een lange tijd weg en wat doe je weer een ervaringen op. Je komt volgens mij wel lekker relaxed terug straks.
Ik heb nog een weekje werk en dan begnt voor mij ook de vakantie. Wij gaan dit jaar naar Portugal. We horen straks van jou wel wat jouw aanrader is voor een Aziatisch land.
Alle goeds and have a good time.
x Frank